Kesä saattaa olla ohi, mutta hyönteiset ovat vasta tulossa – ainakin mitä voi päätellä Satakunnan hyönteistalousrintaman jännittävästä kehityksestä!

Hyönteisenergiaa maanpuolustukseen

Syksyn tapahtumiin otettiin lentävä lähtö heti elokuun alussa, kun 6.8.2019 Turun yliopiston Porin yksikön Bugs and Brands –hanke ja Entis järjestivät sirkkatuotteiden maistatustilaisuuden Niinisalon sotilaskodilla. Sotilaskodin etukäteiskyselyiden mukaan varuskunnan kantahenkilöstö ja varusmiehet suhtautuivat ajatukseen hyönteistuotteista ja maistatuksesta hyvin positiivisesti, mutta tästä huolimatta tapahtuman menestys yllätti kaikki: maistatuspisteellä kävi tasainen kuhina koko kaksituntisen tapahtuman ajan, koko myyntiin varattu erä myytiin loppuun ennätysajassa ja lopuksi myytiin vielä kuuluisaa ”ei oota”, kun kysyntä ylitti tarjonnan.

Maistelijoita ei tarvinnut liiemmin rohkaista: varusmiehet tutustuivat tuotteisiin hyvin varauksettomasti eikä juuri kenelläkään ollut kynnystä maistaa tuotteita. Suurin osa myös kommentoi tuotteita hyvin positiivisesti, negatiivisia kommentteja ei tullut ollenkaan. Tuotteita kehuttiin herkullisiksi ja monipuoliseen käyttöön sopiviksi; varusmiehet pohdiskelivat niiden soveltuvan keveytensä ja energiapitoisuutensa puolesta erinomaisesti myös kenttä- ja leiriolosuhteisiin.

”Kyllähän nämä Muken safkat ja pussilounaat voittavat”, totesi eräskin Entisin Bugbites –proteiinivälipalaa maistellessaan.

Yli odotusten onnistuneen maistatuksen rohkaisemana Niinisalon sotilaskoti päätyi tekemään Entisille uuden, suuremman tilauksen sirkkatuotteita, ja syksyn mittaan selvinnee, millaisen aseman hyönteistuotteet varusmiesten keskuudessa saavuttavat.

Niinisalon lisäksi sirkat valloittavat myös Porin

Syyskuussa luvassa on lisää hyönteisruuan maistelua, kun 24.9.2019 Porin kouluruokailussa Cygnaeuksen koululla järjestetään hyönteisruokapäivä. 1.-12.-luokkalaiset sekä koulun henkilökunta pääsevät maistelemaan Entisin Sirkkiksestä valmistettua makaronilaatikkoa tavallisen liha- ja kasvisvaihtoehdon rinnalla, ja lisäksi tarjolla on erillisessä maistelupisteessä muitakin hyönteistuotteita, kuten sirkkanäkkäriä ja uskaliaimmille jopa kokonaisia paahdettuja sirkkoja. Bugs and Brands –hanke järjestää ennen hyönteisruokapäivää kaikkien luokka-asteiden oppilaille tiedotusta hyönteisruuasta ja on myös hyönteisruokapäivänä paikalla havainnoimassa sekä vastailemassa mahdollisiin kysymyksiin. Oppilaiden lisäksi kaupunginvaltuutetuille järjestetään edeltävänä päivänä 23.9.2019 mahdollisuus tutustua ja maistella hyönteisruokaa, ja myös heille Bugs and Brands pitää aiheesta lyhyen infon.

Hyönteisten täyteinen syksy huipentuu Halloweenin aattona 30.10.2019 Porin Puuvillan ostoskeskuksessa järjestettävään suureen hyönteistaloutta esittelevään tapahtumaan. Tapahtuma koostuu Bugi 2019 –hyönteisruokafestivaalista, jonka puitteissa yleisö pääsee tutustumaan ja maistelemaan erilaisia hyönteiselintarvikkeita, ja muuhun hyönteistalouteen keskittyvästä osuudesta, jossa puolestaan esitellään hyönteisten potentiaalia mm. jätteidenkäsittelyssä sekä lannoite-, rehu- ja materiaaliteollisuudessa. Luvassa on monipuolisia asiantuntijapuheenvuoroja sekä muuta huikeaa lavaohjelmaa yleisölle.

Kirjoittaja on projektitutkija Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa Bugs and Brands –hankkeessa.